Rund, varken & Ibérico

Verschillende rundvleessoorten
Naast het vlees van de Wassenaarse runderen kopen we ook andere “soorten” rundvlees in. Dit komt van verschillende landen, zoals Ierland en Uruguay. Ieder land heeft zijn eigen karakteristiek ras.
Met alle rundvleessoorten die wij aanbieden, geldt dat Henk de Keurslager eerst is langsgeweest om te zien hoe de beestjes leven. Dierenwelzijn is één van onze belangrijkste pijlers binnen het bedrijf.
Runderen van de Kaag en Braassem
Waar wij voorheen ons rundvlees bij Ton en José Westgeest haalden, halen wij sinds hun pensioen ons rundvlees bij Boederij Kaag en Braassem. Op de boerderij hanteren wij het 3x R principe: Rust, Reinheid en Regelmaat voor het beste resultaat. De moderne ingerichte boerderij is een luxe verblijfplaats voor ons vee, de koeien liggen lekker in kleine groepen in een potstal in een dikke laag stro.
Het is een lust voor het oog om de dieren languit liggend te zien herkauwen. Alleen de allerbeste koeien worden gefokt, onze dieren kunnen dag en nacht eten, drinken, slapen en lopen. Dit alles in een oase van rust.
Iers rundvlees
Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten, eten gras en hebben de ruimte. Dankzij de overvloedige regen groeit hun gras optimaal. In Ierland zijn er 50.000 boeren die rundvee houden. Het zijn kleine kuddes met gemiddeld 30 koeien. De boer kent zijn koeien en ze groeien liefdevol op.
De vleeskoeien in Ierland eten vrijwel uitsluitend gras. Dat proef je. Een andere belangrijke smaakfactor is de beweging die de koeien in Ierland hebben. Doordat ze veel bewegen ontstaat er een mooie vetdooradering (of zogenaamde marmering) van het vlees. En vet – dat zich verspreidt tijdens het bakken – geeft smaak!

Livar Varkensvlees
Ons (Li)mburgs (var)kensvlees krijgt drie sterren van het Beter Leven-keurmerk en is daarin een koploper op het gebied van dierenwelzijn. Eerder dit jaar hebben wij besloten om al ons reguliere varkensvlees van het Wroetvarken te vervangen door Livar varkensvlees, mede door de betere levensomstandigheden van het Livar varken.
Meer informatie over het Livar varken leest u op deze website.

Ibérico varken
Het Ibérico varken komt uit Spanje, dicht bij de Portugese grens. Daar liggen de uitgestrekte velden met eikenbomen, het geheim van de smaak van het Ibérico varken. De dikke stammen van de eikenbomen verraden de leeftijd van deze mooie bomen, sommige zijn al meer dan achthonderd jaar oud. Deze bomen zijn door de Romeinen gepland en worden vandaag de dag goed onderhouden door de Spaanse boeren.
Voedingswaarde
Het absolute hoogtepunt komt tijdens de montanero. Dat is het seizoen waarop de rijpe eikels (biotta) van de bomen vallen. In deze periode, die van november tot maart duurt, eten de varkens de rijpe eikels. De varkens vinden deze zo lekker dat ze op dat moment hun varkenssnoet ophalen voor hun normale voeding van gras, paddestoelen en wilde kruiden.
De lekkerste ham
De lekkerste en bekendste ham van het Ibérico varken is de Pata Negra. Een ware smaaksensatie die doordrenkt is van de eikels en door de natuurlijke manier van rijpen zeer zacht van smaak is.